Žuljana – smještena u istoimenoj uvali, jedno je od najatraktivnijih mjesta na južnoj strani poluotoka Pelješca.
Udaljenost Žuljane: ca. 500 km od Zagreba, ca. 80 km od Dubrovnika, ca. 100 km od Zračne luke Ćilipi i oko 45 km od Korčule.
Stanovništvo: ca. 200 Stanovnika
Infrastruktura: Pizzeria i Caffebar, Pošta, Noćni Bar i Disco, Centar za ronjenje, Restorani, Dućani.
Veća i poznatija mjesta na polutoku Pelješcu su Ston, u istočnom dijelu poluotokoa (27 km udaljen od Žuljane) i Orebić u zapadnom dijelu poluotoka.
Poluotok Pelješac pogotovo je poznat po svojim kvalitetnim vinima. Stanovnici poluotoka žive od vinogradarstva i ribarstva kao i uzgoja maslina i školjki. Kod uzgoja školjki najviše se prednosti daje uzgoju dagnji i kamenica od kojih se spravljaju poznati specijalitete tradicionalne pelješke kuhinje.
Uvala Žuljane sa svojom šljunčanom plažom ubraja se među najveće šljunčane plaže Jadrana. Susjedna uvala Vučine osobito je omiljena onima koji se bave sportskim ribolovom. Žuljanu osobito preporučujemo onima koji se znaju prepustiti mirnom obiteljskom odmoru.
Kako doći do Žuljane:

  • Od Stona: 24 km glavnom cestom od Stona prema Trsteniku do mjesta Dubrava gdje se skreće ulijevo i vozi dalje zavojitom cestom ca. 5 km do uvale Žuljana.
  • Od brodske luke Trpanj: 35 km cestom Trpanj –Ston do mjesta Popova luka gdje se odvaja cesta za Žuljanu.

Klima:
Cijelo obalno područje južnog djela Hrvatske krasi blaga mediteranska klima. Ljeta su topla i suha s vrlo malo oborina. Temperatura zraka od svibnja do rujna kreće se od 25-30 °C, a tokom ljetnih mjeseci temperatura prelazi i preko 30°C. S otprilike 2600 sunčanih sati  tokom cijele godine, obala Hrvatske ubraja se u najsunčanije regije Europe.
Temperatura mora u ljetnim mjesecima kreće se između 24-27 °C.